Tegeltak – klassiskt, hållbart och naturligt

Tegeltak är den vanligaste typen av tak på svenska villor. Tegeltak är klassiskt vackra och otroligt hållbara om de läggs och sköts om på rätt sätt. Dessutom är tegelpannor en naturprodukt vilket gör taket hållbart även för miljön och klimatet. Att lägga tegeltak kräver ett bra underarbete, men när det görs efter konstens alla regler får man ett tak som kan hålla i över 40 år.

Kontakta oss om ditt tegeltak börjar se lite trött och risigt ut eller om du behöver lägga ett helt nytt tegeltak.

Sköt om ditt tegeltak

Tegelpannor blir till skillnad från många andra material bara vackrare med åldern. Men ett tegeltak behöver undehållas för att bevaras helt och fint i många år. När taket börjar få en beläggning från väder, vind och omgivande miljö behöver teglet tvättas och kanske till och med skrapas. Om det börjar bildas mossa på taket kan det orsaka så mycket frost på teglet under vinterhalvåret så att de angripna pannorna spricker.

Förutom regelbunden tvätt av taket kan det vara bra att kontrollera taket och då för att upptäcka eventuellt spruckna tegelpannor i tid. Att hålla hängrännorna rena och fina förlänger också livslängden på ditt tegeltak.

Reparera tegeltak

Om en eller flera tegelpannor går sönder kan man byta ut dessa mot nya utan att behöva lägga om hela sitt tegeltak. Eftersom utseendet på ett tegeltak förändras av väder och vind med åldern, kommer de nya tegelpannorna som man reparerar med att ha en annan färg än de gamla pannorna. För att detta inte ska bli för iögonfallande så kan man lägga de nya pannorna på ett ställe som inte syns så bra, och flytta de gamla pannorna från de stället för att ersätta de trasiga pannorna.

Man kan även byta ut sina trasiga tegelpannor mot hela begagnade tegelpannor som redan har åldrats i utseendet och mer liknar det egna tegeltaket. Välskötta hela tegelpannor har lång hållbarhet, därför kan det gå precis lika bra att reparera med äldre tegelpannor.

Kontakta oss